Tinberpets webwinkels

Gratis verzending bij orders vanaf € 35,-

10% korting met code: TINBER10

Als je met je hond op vakantie wilt gaan binnen de Europese Unie, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alleen voor het welzijn van je viervoeter, maar ook om te voldoen aan de regels en eisen van de verschillende landen. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste punten om op te letten als je met je hond binnen Europa reist.

## Een Europees dierenpaspoort en een chip

Een van de eerste dingen die je nodig hebt om met je hond binnen Europa te kunnen reizen, is een Europees dierenpaspoort. Dit wordt uitgegeven door de dierenarts en bevat onder andere de gegevens van je hond, de vaccinaties die hij heeft gehad en eventuele behandelingen tegen parasieten. Het paspoort moet altijd bij je hond zijn als je op reis gaat.

Daarnaast moet je hond ook gechipt zijn en geregistreerd staan op jouw naam. De chip is een klein elektronisch apparaatje dat onder de huid van je hond wordt ingebracht. Het bevat een uniek nummer dat kan worden afgelezen met een speciale scanner. De chip dient als identificatie van je hond en kan ook helpen om hem terug te vinden als hij verloren raakt.

## Een vaccinatie tegen rabiës

Een andere verplichting om met je hond binnen Europa te reizen, is dat hij ingeënt moet zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Rabiës is een dodelijke ziekte die wordt overgedragen door besmette dieren, zoals vossen, vleermuizen en andere honden. De vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek worden gegeven en is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van het gebruikte vaccin²³. De dierenarts moet de vaccinatie aantekenen in het paspoort van je hond.

Let op: rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 12 weken is niet zinvol en niet geldig. Om naar Nederland te komen, moet de hond of kat minimaal 15 weken oud zijn.

## Een behandeling tegen wormen

Voor sommige landen binnen Europa, zoals Ierland, Malta, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk, is het ook verplicht om je hond te behandelen tegen wormen, zoals lintwormen. Dit moet gebeuren door de dierenarts en moet aangetekend worden in het paspoort van je hond. De behandeling moet plaatsvinden binnen een bepaalde termijn voor of na aankomst in het land. Raadpleeg hiervoor de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) of de ambassade van het betreffende land.

## Extra eisen voor bepaalde hondenrassen

Naast de algemene regels die hierboven zijn beschreven, kunnen sommige landen ook extra eisen stellen aan bepaalde hondenrassen of soms bepaalde rassen helemaal verbieden. Dit geldt vooral voor rassen die als gevaarlijk of agressief worden beschouwd, zoals pitbulls, staffords, tosa’s en rottweilers. In sommige landen moeten deze honden bijvoorbeeld een muilkorf dragen of mogen ze alleen aangelijnd worden vervoerd²³. In andere landen zijn ze helemaal niet welkom of moeten ze aan strenge voorwaarden voldoen. Informeer je dus goed over de regels voor jouw hondenras in het land van bestemming.

## Tips voor reizen met een hond

Als je met al deze zaken rekening hebt gehouden, kun je met een gerust hart met je hond op vakantie gaan binnen Europa. Maar er zijn nog een paar tips die we je willen meegeven om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor jou en je trouwe vriend:

– Zorg voor een goede reisverzekering voor jezelf en je hond. Zo ben je gedekt voor eventuele ongevallen of ziektes tijdens de reis.

– Zorg voor voldoende water en voer voor je hond tijdens de reis. Vermijd abrupte veranderingen in het dieet van je hond om maag- en darmproblemen te voorkomen.

– Zorg voor een comfortabele en veilige plek voor je hond in de auto, trein of vliegtuig. Gebruik bijvoorbeeld een bench of een tuigje om hem vast te maken. Laat hem nooit alleen achter in een warme auto.

– Zorg voor voldoende pauzes tijdens de reis om je hond te laten plassen, drinken en bewegen. Vermijd drukke of lawaaierige plekken waar je hond gestrest kan raken.

– Zorg voor een goede bescherming tegen parasieten in het buitenland, zoals teken, vlooien en hartwormen. Gebruik hiervoor geschikte middelen die door de dierenarts zijn voorgeschreven.

– Zorg voor een goede aanpassing aan het klimaat en de omgeving in het land van bestemming. Vermijd extreme temperaturen of hoogtes waar je hond niet aan gewend is. Houd hem uit de buurt van giftige planten of dieren.

– Zorg voor respect voor de lokale wetten en gewoonten met betrekking tot huisdieren. Houd je hond altijd onder controle en ruim zijn uitwerpselen op. Informeer naar de toegankelijkheid van openbare plaatsen, zoals stranden, parken of restaurants, voor huisdieren.

We wensen je veel plezier met je hond op vakantie binnen Europa!

Bron: 20/5/2023

(1) Reizen met uw hond binnen de EU – hondenopvakantie.nl. https://www.hondenopvakantie.nl/reizen-met-uw-hond-in-europa/ .

(2) Met hond of kat op reis binnen de EU | Huisdieren en reizen | NVWA. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/huisdieren-en-reizen/met-hond-of-kat-op-reis-binnen-de-eu.

(3) Eisen voor reizen met een hond | AniCura Nederland.

(4) Alles over reizen met een hond – hond.vlaanderen. https://hond.vlaanderen/reizen-met-honden/.

(5) Mag mijn kat of hond mee op vakantie? | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/vraag-en-antwoord/mag-mijn-kat-of-hond-mee-op-vakantie.

Geef een reactie

De waardering van www.tinberdog.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 83 reviews.